14 روش ساده و کارآمد برای درمان چروک دور دهان
به گزارش وبلاگ گردشگر مدرن، چین و چروک زمانی ایجاد می گردد که پوست شما کلاژن از دست می دهد. کلاژن یک نوع پروتئین است که به حفظ استحکام پوست یاری می نماید. افزایش سن به طور طبیعی باعث از دست دادن کلاژن می گردد، اما عوامل دیگری هم وجود دارند که ممکن است این روند را تسریع نمایند. در این مقاله از خبرنگاران مگ راه های درمان چروک دور دهان را شرح می دهیم. بعلاوه درباره دلایل بروز این مشکل و نحوه پیشگیری از آن صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.
انواع چین و چروک دور دهان
چین وچروک دور دهان یک اصطلاح کلی است که برای توصیف خطوط اطراف ناحیه لب به کار می رود. این چین وچروک ها انواع مختلفی دارند که باید از آن ها مطلع باشید:
- خطوط خنده یا لبخند (Smile lines): به چین وچروک هایی که از کناره های بینی آغاز می شوند و تا گوشه خارجی لب امتداد می یابند، خط خنده می گویند. این خطوط زمانی که می خندید یا لبخند می زنید، بیشتر به چشم می آیند.
- خطوط غم یا ماریونت (Marionette lines): این ها نوع دیگری از چین وچروک هستند که با افزایش سن ایجاد می شوند. خطوط ماریونت به صورت عمودی از دهان تا چانه امتداد می یابند و باعث افتادگی پوست می شوند.
- خطوط رژ لب (Lipstick lines): این نوع چین وچروک که به آن خطوط عمودی لب یا خطوط سیگاری ها هم می گویند، در امتداد لب بالایی یا مستقیما روی خود لب ها ایجاد می گردد. خطوط رژ لب در کسانی که به طور منظم سیگار می کشند شایع تر هستند.
دلایل چین وچروک دور دهان
چین و چروک های اطراف دهان اغلب به علت بالا رفتن سن ایجاد می شوند. در بیشتر موارد، دهان اولین جایی است که علائم پیری را نشان می دهد. چون پوست اطراف لب نسبتا نازک است و به همین علت به سرعت تحت تاثیر قرار می گیرد.
تحقیقات نشان می دهد که پس از 20 سالگی، میزان فراوری کلاژن در پوست هر سال تقریبا 1 درصد کمتر می گردد. علاوه بر این، پوست به تدریج الاستین و گلیکوزآمینوگلیکان (GAG) از دست می دهد که اولی به حفظ خاصیت ارتجاعی و دومی به آبرسانی یاری می نماید. سایر عواملی که می توانند باعث ایجاد چین وچروک دور دهان شوند عبارتند از:
- ژنتیک
- کم آبی بدن
- تغذیه ناسالم
- سیگار کشیدن
- استرس
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید
درمان چروک دور دهان با روش های خانگی
قبل از مراجعه به متخصص پوست برای دریافت درمان های تخصصی می توانید راهکارهای خانگی را برای برطرف چروک های خفیف تا میانه اطراف دهان امتحان کنید. به یاد داشته باشید که این درمان ها چین وچروک ها را کاهش می دهند، اما آن ها را به طور کامل از بین نمی برند.
1. اسانس های روغنی
وقتی روغن های ضروری یا اسانس های روغنی با روغن حامل رقیق می شوند، به استحکام پوست و جایگزینی سلول های قدیمی آن یاری می نمایند که این باعث کاهش چین وچروک می گردد. رقیق کردن اسانس با روغن جوجوبا، روغن بادام، روغن آرگان و روغن آووکادو از تحریک پوست جلوگیری می نماید و باعث ماندگاری بیشتر محصول می گردد.
قبل از مالیدن روغن های ضروری رقیق شده روی صورت خود باید پچ تست (Patch test) انجام دهید تا مطمئن شوید که به آن ها حساسیت ندارید. برای این کار باید میزان کمی از اسانس را روی قسمت داخلی آرنج بمالید و حداقل 24 ساعت صبر کنید.
نحوه استفاده از روغن های ضروری به این صورت است که باید میزان کمی از آن ها را با نوک انگشتان خود 2 بار در روز در اطراف دهان بمالید. اسانس روغنی را مستقیما روی لب های خود استفاده نکنید. از برترین اسانس های روغنی برای درمان چروک دور دهان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- کندر، برای جایگزینی سلول های قدیمی با سلول های تازه
- لیموترش، به علت داشتن آنتی اکسیدان (بلافاصله قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید استفاده نگردد)
- اسطوخودوس، به علت خاصیت آنتی اکسیدانی و تاثیری که در التیام زخم دارد
- چوب صندل، به علت اثرات ضدالتهابی
2. روغن های گیاهی
برخی از روغن های گیاهی می توانند رطوبت مورد احتیاج پوست را فراهم نمایند و میزان چین وچروک را کاهش دهند. برای بهره مندی از این خواص کافی است میزان کمی از آن ها را 2 بار در روز روی ناحیه مورد نظر بمالید. برخلاف روغن های ضروری، بیشتر روغن های گیاهی برای استفاده روی لب ایمن محسوب می شوند.
بر اساس تحقیقات، روغن های گیاهی حاوی اسیدهای چرب ضروری هستند که استحکام و قابلیت ارتجاعی پوست را افزایش می دهند و با علائم پیری مقابله می نمایند. شما برای درمان چروک دور دهان می توانید موارد زیر را امتحان کنید:
- روغن کرچک
- روغن نارگیل
- روغن هسته انگور
- روغن زیتون
- روغن آفتابگردان
3. سفیده تخم مرغ
تجربه برخی از افراد نشان می دهد که سفیده تخم مرغ به کاهش چین و چروک و سفت شدن پوست یاری می نماید. برای امتحان کردن این روش باید سفیده تخم مرغ را روی پوست اطراف دهان بمالید و 30 دقیقه صبر کنید تا خشک گردد. سپس صورت خود را با آب ولرم بشویید. این کار را 2 تا سه بار در هفته انجام دهید.
4. آلوئه ورا
محققان با انجام چند مطالعه مختلف متوجه شده اند که آلوئه ورا به افزایش فراوری کلاژن در پوست یاری می نماید. بعلاوه اثر مرطوب نمایندگی دارد و چین و چروک را کاهش می دهد.
برگ آلوئه ورا را پاره نموده و ژل آن را خارج کنید. ژل را روی تمام صورت خود بمالید و آن را بعد از 30 تا 45 دقیقه بشویید. بعلاوه می توانید از ژل آلوئه ورای موجود در بازار بهره ببرید. برای درمان چروک دور دهان توصیه می گردد این کار را هر روز انجام دهید.
درمان چروک دور دهان با راهکارهای پزشکی
درمان های خانگی ممکن است به کاهش خطوط ظریف اطراف دهان یاری نمایند. اما برای درمان چین وچروک های عمیق تر باید به متخصص پوست مراجعه کنید. بسته به شرایط یا ترجیحات شما، پزشک ممکن است یکی از روش های زیر را پیشنهاد دهد:
1. لایه برداری شیمیایی
لایه برداری شیمیایی یکی از رایج ترین و محبوب ترین درمان های ضدپیری است. در این روش، لایه فوقانی پوست (اپیدرم) که ممکن است آسیب دیده باشد برداشته می گردد تا پوست صاف تر و درخشان تر زیر آن نمایان گردد. برای حفظ نتیجه مطلوب باید لایه برداری شیمیایی به صورت ماهانه انجام گردد.
2. درم ابریژن و میکرودرم ابریژن
هم درم ابریژن و هم میکرودرم ابریژن تکنیک های لایه برداری هستند که می توانند برای درمان چروک دور دهان استفاده شوند. درم ابریژن قوی تر است و به همان میزان عوارض بیشتری دارد؛ چون باعث لایه برداری عمقی می گردد. در میکرودرم ابریژن از کریستال های ظریف یا سری با روکش الماسی برای برداشتن لایه فوقانی پوست استفاده می گردد.
3. میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ که به عنوان درمان القای کلاژن هم شناخته می گردد، یک روش کم تهاجمی است که با استفاده از سوزن های کوچک در پوست شما سوراخ های ریز ایجاد می نماید. ترمیم این خراش های کوچک باعث تحریک فراوری کلاژن می گردد که این امر به کاهش چین وچروک یاری می نماید. برای کسب نتیجه مطلوب به چند جلسه میکرونیدلینگ احتیاج خواهید داشت.
4. پلاسمای غنی از پلاکت
گاهی اوقات پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) با میکرونیدلینگ در روشی به نام ومپایر فیشیال (Vampire facial) ترکیب می گردد. در PRP، از پلاکت های خون برای تحریک فراوری کلاژن و بهبود خاصیت ارتجاعی پوست استفاده می گردد.
5. فیلرهای پوستی
فیلر به صورت شما حجم می دهد و به کاهش چین و چروک ها یاری می نماید. در این روش از موادی مانند هیالورونیک اسید برای حجیم شدن پوست و درمان چروک دور دهان استفاده می گردد. فیلرها پس از چند ماه از بین می روند. بنابراین برای یاری به حفظ نتیجه مطلوب باید دوباره آن ها را تزریق کنید.
6. بوتاکس
بوتاکس (سم بوتولینوم نوع A) با شل کردن عضلات صورت به درمان چروک دور دهان یاری می نماید. بوتاکس معمولا برای برطرف چین وچروک های پیشانی و دور چشم استفاده می گردد، اما ممکن است برای خطوط ایجادشده در قسمت بالایی لب و خطوط ماریونت هم مفید باشد.
7. RF تایتنینگ
در این روش غیرجراحی از امواج رادیوفرکانسی برای گرم کردن لایه های عمقی پوست استفاده می گردد. این امواج فراوری کلاژن را افزایش می دهند و باعث سفت تر شدن پوست می شوند.
8. اولتراسوند متمرکز با شدت بالا
اولتراسوند متمرکز با شدت بالا یا هایفو (HIFU) یک روش درمانی مدرن و غیر تهاجمی است که چین وچروک های دور دهان را به حداقل می رساند. در این روش از امواج پرانرژی اولتراسوند برای گرم کردن لایه های عمیق تر پوست و تحریک فراوری کلاژن استفاده می گردد.
9. لایه برداری پوست با لیزر
لایه برداری پوست با لیزر یک روش تهاجمی تر برای درمان چین وچروک است. در این روش، پزشک از پرتوهای نور برای برداشتن لایه فوقانی پوست استفاده می نماید که این امر ممکن است به طور ناخواسته به اسکار منجر گردد. مانند سایر اقداماتی که برای لایه برداری پوست انجام می گردد، لیزردرمانی هم باید پس از چند ماه دوباره تکرار گردد.
10. لیفت صورت
اگر چین وچروک های دور دهان بسیار عمیق باشند و به سایر درمان ها پاسخ ندهند، ممکن است پزشک لیفت صورت (ریتیدکتومی) را به شما پیشنهاد دهد. این روش به از بین بردن چین وچروک ها و اصلاح افتادگی پوست یاری می نماید، اما مانند سایر جراحی های زیبایی یک اقدام درمانی بزرگ در نظر گرفته می گردد.
پیشگیری از ایجاد چین وچروک در اطراف دهان
با وجود اینکه راهکارهای مختلفی برای درمان چروک دور دهان وجود دارد، برترین کار این است که تا حد امکان از بروز این مشکل پیشگیری کنید. شما قادر به متوقف کردن روند پیری نیستید، اما می توانید با اتخاذ عادت های سالم سرعت آغاز علائم را کاهش دهید. برای رسیدن به این هدف توصیه می گردد:
- سیگار نکشید.
- از نی برای نوشیدن مایعات استفاده نکنید.
- در طول روز میزان زیادی آب بنوشید تا بدن تان را هیدراته نگه دارید.
- مصرف کافئین را کاهش دهید.
- از مصرف نوشیدنی های الکلی بپرهیزید.
- غذاهای غنی از آنتی اکسیدان از جمله میوه ها و سبزیجات را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- از بهره ببرید و مواجهه با نور خورشید را به حداقل برسانید. محافظت از پوست در برابر نور خورشید مهم ترین استراتژی برای پیشگیری از چین وچروک است.
- هر شب حداقل هفت ساعت بخوابید.
- استرس روزانه را در خانه و محل کار کاهش دهید.
- در صورت امکان از نوسان وزن جلوگیری کنید.
داشتن یک روتین پوستی مناسب هم یاری زیادی به جلوگیری از چین وچروک های زودرس می نماید. صورت خود را 2 بار در روز بشویید و سپس از یک سرم ضدپیری و مرطوب نماینده بهره ببرید. بعلاوه حداقل 2 بار در هفته پوست خود را با استفاده از کرم های بدون نسخه لایه برداری کنید تا از شر سلول های مرده چین وچروک ها را نمایان تر می نمایند، خلاص شوید.
برخی از وب سایت ها تمرینات صورت را برای یاری به سفت شدن پوست تبلیغ می نمایند. این کار به علت افزایش توده عضلانی می تواند ظاهر پوست شما را بهبود بخشد، اما به درمان چین وچروک یاری زیادی نمی نماید.
کلام پایانی
چین وچروک های اطراف دهان بخش طبیعی روند پیری هستند. اگر در پی راهی برای کاهش این خطوط هستید، راهکارهای خانگی یا پزشکی را که در این مقاله به آن ها اشاره نمودیم امتحان کنید.
استفاده از روش های خانگی یا محصولات بدون نسخه می تواند برای درمان چروک دور دهان یاری نماینده باشد، اما ممکن است حدود سه ماه طول بکشد تا اثربخشی آن تعیین گردد. اگر این راهکارها موثر نبودند، با متخصص پوست درباره سایر درمان ها مشورت کنید. بعلاوه به یاد داشته باشید که اقدامات پیشگیرانه می توانند یاری زیادی به جلوگیری از چین وچروک های اطراف دهان نمایند.
این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت وبلاگ گردشگر مدرن مگ را بخوانید.
منابع: healthline, stylecraze
منبع: دیجیکالا مگ