خبرنگاران بانک ها، فرصت خلق آینده با کمک فناوری
به گزارش وبلاگ گردشگر مدرن، تهران- خبرنگاران- مدت زمانی است که اینترنت و فناوری های دیجیتال برای انجام هر کاری که مشتریان نمی خواهند حضوری انجام دهند، به کار گرفته شده و این موضوع در شرایط همه گیری ویروس کرونا بسیار شاخص شده است.
روزنامه شرق شنبه 22 شهریور، یادداشتی را به قلم بیتا کرمی منتشر نموده است که در ادامه متن آن را می خوانیم: باید پذیرفت مصرف و تقاضا در حال تغییر ماهیت هستند؛ بنابراین باید معبری برای کشف فرصت های نوظهور و خلق شده یافت. فناوری چشم انداز تقاضا را تغییر داده و تدبیری برای پیشرفت نیست، جز سازگاری مشاغل و گوش دادن به صدای مشتری نه فقط شنیدن. شفافیت و اعتماد در دست مشتری است. قابلیت ردیابی زنجیره تأمین، درک کیفیت و ایمنی را برای او فراهم نموده و می توان گفت داستان جدیدی در خصوص تقاضا و الگوی آن در حال تعریف است.
در این میان پرداخت الکترونیکی و خدمات بانکی در مصرف و تقاضا ادغام شده و مردم با برنامه هایی متنوع خریدها را انجام می دهند، حتی در فروشگاه، درحالی که در مراکز خرید قدم می زنند، با تلفن یا رایانه قابل حمل به صورت مداوم به یکدیگر وصل می شوند و آنلاین مبادله انجام می دهند. پس یکی از تقاضاهای اصلی مردم، نوین سازی خدمات بانکی است. مطابق آمار بانک مرکزی (آمار عملکرد شاپرک) در سه ماهه اول سال 99 هم زمان با شرایط بحرانی ناشی از همه گیری ویروس کرونا، تعداد 7،259 میلیون تراکنش در سطح کشور صورت گرفته که نسبت به مدت مشابه سال قبل با 6،167 میلیون تراکنش، 18درصد رشد داشته است. این تعداد تراکنش در همین مدت مبلغی بیش از 9،842،375 میلیارد ریال را جابه جا نموده که نسبت به مدت مشابه سال قبل با 7،653،620 میلیارد ریال، حدود 29 درصد رشد نشان می دهد. لازم به ذکر است تعداد پایانه های فروش تراکنش دار (پایانه فروش، اینترنت و موبایل) در سه ماهه اول امسال حدود 6،700 هزار بوده که نسبت به سال قبل در همین مدت با 6،300 هزار حدود 6.3 درصد رشد داشته است.
در کوتاه مدت و شرایط بحرانی کنونی، تشویق مردم به استفاده غیرحضوری از خدمات بانکی بیشتر از قبل ضرورت داشت و مستلزم این بود که خدمات بانکی از راه دور توسعه یافته و ورود افراد به مکان های سربسته محدود گردد که اقدامات بسیار مناسبی در شبکه بانکی به اجرا درآمد. اما در بلندمدت شرایط جدید، که تقاضای فناوری های نوین بانکی را افزایش داده، می تواند هزینه های بانکی را کاهش دهد. فناوری های ابری و هوش مصنوعی به بانک ها یاری می نمایند تا تحولات را مدیریت و پیشنهادات خود را در برنامه های طولانی متمایز نمایند. پیش از همه گیری ویروس کرونا، دهه قبل به عنوان تحول در بانک های دیجیتال مطرح بود، چنین تغییراتی بیانگر اشتیاق فراوان و در حال رشد برای نوآوری و احتیاج عملی برای فعالیت های کارآمدتر و همچنین افزایش فشار برای بانک ها برای افزایش بازده سهام خود و کاهش نسبت هزینه به درآمد بود. اما کووید19 این مطالبات را سرعت بخشید، مشی مردم را دگرگون کرد و آنها را وادار کرد تا استفاده از ابزار و فناوری های جدید را در نظر بگیرند.
در یک نظرسنجی در مارس 2020 (توسط یک مؤسسه آماری-بانکی در اروپا)، معین شد که 82 درصد از مشتریان نگران مراجعه حضوری به شعب بانک هستند و 63 درصد از افراد متمایل به امتحان برنامه های جدید دیجیتالی بودند. این انتقال از دنیا فیزیکی به مجازی ماندگار خواهد بود. برای درک احتیاجهای بانکی درحال تغییر، هرساله اکونومیست یک مطالعه دنیای درباره آینده بانکداری انجام می دهد که امسال مصاحبه ای با بیش از 300 نفر از کارمندان امور بانکی از بانک های خرد، تجاری و خصوصی صورت گرفته و هم زمان با شیوع ویروس کرونا بوده است. نتایج به دست آمده بینشی جالب از رویکرد رهبران بانکی به این شرایط بی سابقه و همچنین چگونگی مشاهده صنعت آنها در سال های آینده را بیان می نماید. مبتنی بر یافته ها، سه نکته اصلی در آینده صنعت بانکداری وجود خواهد داشت:
1- فناوری های نوین انگیزه و سبب رشد تحول بانکی، در 5 سال آینده خواهند شد: 66 درصد از پاسخ دهندگان، فناوری های جدید را مؤثرترین عامل در بانکداری تا سال 2025 دانسته اند. این میزان نسبت به نظرسنجی سال گذشته رشد 57 درصدی که داشته بیانگر تغییر خواسته های مشتریان و دیدگاه بانکداران است. یکی از فناوری هایی که افزایش تقاضای مشتریان را پاسخ گو خواهد بود ابر و نرم افزار به عنوان یک سرویس است که دارای هزینه زیرساختی کم بوده و امکان تسریع ارائه خدمات نوین و امن را می دهد. 84 درصد از پاسخ دهندگان معتقدند فناوری ابر در بانکداری تحول ایجاد خواهد نمود، بنابراین انتظار می رود در اولویت های برتر سرمایه گذاری در بانک ها قرار گرفته و چه بسا کانون اصلی باشد.
2- هوش مصنوعی بانکداری پیروز و ناپیروز را تفکیک می نماید: از بین تمام فناوری های پیشرفته، 77 درصد رهبران بانکی اعتقاد دارند هوش مصنوعی بیشترین تحول را به دنبال خواهد داشت. طیف متنوعی از کاربردهای هوش مصنوعی وجود دارد شخصی سازی و همچنین پتانسیل بالای هوش مصنوعی برای حمایت از مشاغل جدید مبرهن شده است.
برای مثال بعضی از بانک های خصوصی برای تقویت مدیریت سبد خود، از الگوریتم های سرمایه گذاری پیشرفته استفاده می نمایند. توسعه سیستم عامل های هوش مصنوعی برای 33 درصد از مدیران در سطح دنیا، برای سرمایه گذاری موردتوجه بوده است. 42 درصد از پاسخ دهندگان، تنظیمات فناوری های جدید را به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تأثیرگذار در پنج سال آینده ذکر کردند. این امر فرصتی را برای بانک ها برای ایجاد روابط بهتر فراهم می نماید. به مشتریان این امکان را می دهد تا درک نمایند چرا مثلا در پرداخت وام به ایشان تصمیم منفی گرفته شده و می تواند فرایندهای اصلاحی و جایگزین برای دریافت وام را در اختیار مشتریان قرار دهد.
3- بانک ها برای ایجاد اکوسیستم های دیجیتال، مدل های تجاری خود را ترمیم می نمایند: تحول دیجیتال آغاز به تغییر مدل های تجاری در بانکداری نموده است. بیش از 80 درصد از پاسخ دهندگان معتقدند بانکداری بخشی از بستر تمامی خدمات عمومی خواهد شد و 45 درصد می خواهند مدل های تجاری خود را به اکوسیستم های دیجیتال تبدیل نمایند و بانک را به مرکز این سیستم عامل ها تبدیل نمایند. البته در چند دهه گذشته، فناوری تأثیر بسزایی بر مدل های تجاری بانک ها داشته، ابتدا، سرویس ها از شعبه به اینترنت انتقال یافتند، سپس بانک ها به سمت موبایل رفتند و امکان دسترسی تقریبا در هر مکانی را به مشتریان ارائه دادند. مدل اکوسیستم این تغییرات را بیشتر نیز خواهد نمود. مشتریان به وسیله برنامه های بانکی، خود با محصولات و خدمات مورد احتیاج خود در تعامل هستند. اینها مبتنی بر نرم افزارهای خودآموز و بصری است که امکان می دهد اقدامات در پاسخ به احتیاج مشتری تقویت گردد. شاید بتوان گفت درحالی که موبایل بانکداری را وارد زندگی روزمره نموده، اکوسیستم ها زندگی روزمره را با بانکداری ادغام خواهند کرد.
بی شک محیط کنونی برای بانک ها چالش برانگیز است. تأثیرات رفتاری و اقتصادی بحران ویروس کرونا عمیق بوده و در صدر فشارهای اقتصادی، عملیاتی و مصرفی قرار گرفته است. بانک ها هنوز هم دارای سرمایه، انطباق و از همه مهم تر اعتماد مشتریانشان هستند. این بدان معناست که با استراتژی درست، بانک ها از فرصت بی نظیری برای پیروزیت در بلندمدت برخوردارند. پیگیری فناوری پیشرفته و اکوسیستم های دیجیتال، بی شک کلید اصلی پیروزیت خواهد بود. باوجود این عناصر، بانک ها هزینه ها را کاهش می دهند و بهره وری خود را مدیریت می نمایند، تا توفان آینده را تحت تأثیر قرار دهند و ارزش خود را برای مشتریان در یک بازار متحول شده بازتعریف نمایند.
منبع: ایرنا