چگونه بهترین شکلات دنیا از لمور ها محافظت می کند؟
به گزارش وبلاگ گردشگر مدرن، طبق گزارش انستیتوی منابع جهان، در بسیاری از موارد، فقط یک تخته شکلات تلخ 200 گرمی تهیه شده از کاکائوی جنگل های نابود شده، معادل راندن یک خودرو به مسافت هشت کیلومتر گاز CO2 به اتمسفر وارد می کند.
در ماداگاسکار، رویکردی نوآورانه و بروز برای تولید کاکائو، مادهٔ اصلی شکلات، از لمور های در معرض خطر این کشور محافظت می کند.
امبانجا، ماداگاسکار - برخی از برترین کاکائو های روی زمین در ماداگاسکار تولید می شوند، جایی که یک رویکرد بروز به کشت کاکائو، مادهٔ اصلی محبوب ترین شیرینی جهان، مزایایی را برای اکوسیستم منحصر به فرد این کشور به ارمغان می آورد.
مادهٔ اصلی شکلات، کاکائو، اغلب در شرایطی پایین تر از بهینه برای محیط زیست کشت می شود. جریانی نو در ماداگاسکار، جایی که برترین کاکائو در آن تولید می شود، در پی پایداری محیط زیستی کشت کاکائو است.
رویه های کشت سنتی نیازمند خاک زیاد برای مهم ترین محصول کشاورزی این کشور، برنج، عوارضی برای زمین و جانوارنی که روی آن زندگی می کنند داشته است. از طرف دیگر، برخی از انواع کاکائو تحمل گرما را ندارند؛ درخت های میوه و سخت چوب با درختان کاکائو ترکیب شده اند تا سایه فراهم شود.
این روش، که دارکشت ورزی (agroforestry) نام دارد، با این که تبدیل به عرف شده، اما در حال تحولی است که باعث رونق کشت کاکائو و بهبود بازده می شود؛ و مزیتی دیگر نیز وجود دارد: حفظ یک اکوسیستم باعث افزایش تنوع زیستی می شود، و حیوانات بیشتری را، از جمله لمور های درمعرض خطر ماداگساکار، به بازگشت به این زمین ها تشویق می کند.
سالوهی سولواریوِلو (Salohy Soloarivelo)، مامور اعزامی پروژهٔ USAID دولت آمریکا در ماداگاسکار، می گوید دارکشت ورزی به مردم انگیزه می دهد که از جنگل ها محافظت کنند و با جنگل زایی-نه لزوما پاکسازی زمین-صاحب زمین شوند.
پایداری شکلات
کاکائو-و اثرات ضد التهاب آن روی بدن انسان-روز به روز در رویه های پزشکی و سلامت در سراسر جهان پرکاربردتر می شود. اما صنعت رو به رشد شکلات، که در سال 2021 به 46 میلیارد دلار رسید، در برخی مکان ها در حال از میان برداشتن جنگل های بارانی، نابودی تنوع زیستی و مشارکت در تغییر اقلیم با انتشار مقادیر قابل توجه کربن دی اکسید در اتمسفر است.
طبق گزارش انستیتوی منابع جهان، در بسکمک از موارد، فقط یک تخته شکلات تلخ 200 گرمی تهیه شده از کاکائوی جنگل های نابود شده، معادل راندن یک خودرو به مسافت هشت کیلومتر گاز CO2 به اتمسفر وارد می کند.
کارگران مالاگاسی در ناحیهٔ کاکائوی ماداگاسکار در امبانجا، پوست میوهٔ کاکائو را برای رسیدن به دانه ها، که در نهایت تبدیل به کاکائو می شوند، می گیرند. (GIANLUIGI GUERCIA, AFP/GETTY IMAGES)
تعدادی از تولیدکنندگان شکلات در حال پیوستن به قطار پایداری هستند. کمپانی شکلات ارگانیک Beyond Good به طور مستقیم با 150 کشاورز کاکائوی مالاگاسی کار می کند تا آن ها را با پیشرفته ترین رویه های دارکشت ورزی بروز کند؛ از انتخاب درخت برای سایبان و سلامت خاک گرفته تا تنوع گونه ای که به بیشینه سازی بقای لمور های در تهدید کمک می کند. جمعیت لمور های دم حلقه ای ماداگاسکار از سال 2000 حداقل 25 درصد افت کرده است.
کمپانی مارس ریگلی (Mars Wrigley)، سازندهٔ اسنیکرز، M&M و دیگر جلوداران این صنعت، اوایل پاییز امسال تعهد خود را به استفاده از کاکائو های تاییدشده و مسئولانه در کارخانه های اروپایی تا سال 2023 گفت تا این تلاش به رشد کشاورزان، اجتناب از کار بچه ها و حفظ جنگل ها بینجامد.
بنجامین گیلبرت (Benjamin Guilbert)، نایب رییس تدارکات مارس ریگلی، در وبسایت این کمپانی گفت به عنوان یکی از بزرگترین خریداران کاکائو در جهان، ما مسئولیت داریم تا به ایجاد آثار مثبت، بلندمدت و سیستمیک برای پشتیبانی از کشاورزان و جوامع محلی در زنجیرهٔ تامین خود کمک کنیم.
لمور ها بازمی گردند
در مسیر یکی از مزارع کاکائو در ماداگاسکار، از جاده های پر از چاله عبور می کنیم و از کنار زنانی در لباس های درخشان قرمز و زرد رد می شویم که زیر سایبان های از جنس علف، میوه و سبزیجات می فروشند. حیاط های کوچک پوشیده از دانه های کاکائوی خشک و در حال تخمیر است که در مسیر تبدیل شدن به شکلات قرار دارند.
رویکرد ببر و بسوزان این کشور در کشاورزی در پهنه ای بی سرانجام از کشتزار های بدون درخت برنج آشکار است؛ برخی از تکه های کشت کاکائو در مکان هایی که رویه های کشت پیشرفته تر وجود ندارد، درخت هایی کوتاه با میوه هایی کوچک دارند.
یک ایندری (indri)، بزرگترین گونهٔ لمور و طبقه بندی شده به عنوان یک گونهٔ در معرض بحران، در پارک ملی انداسیبه-منتادیا (Andasibe-Mantadia) به تنهٔ یک درخت چسبیده اسب.
این کشور جزیره ای پنهاور یکی از متنوع ترین زیستگاه ها روی سیاره است، اما از سال 2000، 25 درصد از پوشش گیاهی این کشور از دست رفته است؛ عمدتا به دلیل تولید هیزم و زغال چوب. همچنین با قوی تر شدن چرخند ها و افزایش بارش های سنگین، جنگل زایی باعث افزایش فرسایش خاک در بخش های شمالی کشور می شود.
در یک مزرعه در امبانجا، که پدران آندریاناریسون لالاتیانا (Andrianarison Lalatiana) از چهار نسل قبل مالک آن بودند، بوی ترش کاکائوی در حال تخمیر فضا را پر کرده؛ ترکیبی قوی از بوی کلم و سرکه که بینی را می سوزاند. این زمین یکی از مزارع دارکشت ورزی است که پژوهشگران باغ وحش بریستول انگلیس برای اولین بار لمور ها را در درختان آن دیده اند: درخت های سیب، انبه، نان صحرایی، سخت چوب های بلند و دانهٔ وانیل.
به آرامی هرچه تمام تر در تاریکی مزرعه قدم برمی داریم؛ میوه های قرمز-نارنجی شبیه به توپ فوتبال آمریکایی از تنهٔ درختان کاکائو بیرون زده اند. برترین نوع کاکائو در ماداگاسکار، کریولو، که مزه ای میوه مانند دارد و بسیار کمیاب است، نیاز به سایبان دارد تا در گرمای شدید دوام آورد و کاشت به همراه درختان دیگر رویه ای است که مدت های طولانی برای این نوع انجام می شده.
در عرض چند دقیقه، لالاتیانا نور چراغ قوهٔ خود را روی چشمان گرد و کوچک یک لمور موش می اندازد که در یک گل بنفش موز لانه کرده است. او به سرعت رد یک لمور چنگال نشان را می گیرد، سپس با سکوت به بالا و به یک لمور قهوه ای در نوک درختان اشاره می کند. او می گوید برخی از این نخستی سانان برای یافتن غذا به سراغ گل های موز می آیند؛ بقیه انبه ها را ترجیح می دهند.
تا پیش از این که لالاتیانا یاد بگیرد چگونه تولید کاکائوی خود را بیشینه کند، و به اندازهٔ کافی برای سیر کردن خانواده اش و ملاحظات محیط زیستی درآمد داشته باشد، لمور ها را به عنوان موجودات جونده در نظر می گرفت-بسکمک از مالاگاسی ها همچنان این بعقیده را دارند. اما حالا او هر شب بیرون می آید تا آن ها را پیدا کند.
لالاتیانا، که کاکائوی خود را مستقیما به Beyond Goods می فروشد، می گوید من مسئولیت دارم تا مطمئن شوم که لمور ها اینجا در امان هستند و ما می توانیم به فهم بیشتر آن ها ادامه دهیم.
این کاکائو از یک مزرعهٔ ارگانیک در ماداگاسکار متعلق به کمپانی شکلات Akesson است که برترین کاکائو در جهان را تولید می کند.
شکلات برای سلامتی
ساکنان باستانی آمریکای میانه شکلات را یک داروی جادویی و الهی می نامیدند. حالا پژوهش ها ادعا می کنند که کاکائو به شکل خام، تلخ و بدون فرآوری و شکر، سرطان را دفع می کند، فشار خون را کاهش می دهد و حافظه را بهبود می بخشد.
کاکائوی کم فرآوری شده مقادیر زیادی مواد شیمیایی آنتی اکسیدان و ضدالتهاب، به نام زردینه (flavonoid)، دارد و راه خود را به محصولات سلامت باز کرده است. کاکائو حتی در جشن های مد روز کاکائو که از مایا ها و آزتک ها به یادگار مانده اند، وعدهٔ بیداری روحی می دهد.
با توجه به تنو محبوبیت کاکائو، برند های شکلات بیشتری به برترین رویکرد های پایدار و اخلاقی روی می آورند. تلاش هایی در این زمینه در جریان هستند؛ مانند نقشهٔ مسئولیت پذیری کاکائو، اقدام کاکائو و جنگل ها و چارچوب مسئولیت پذیری بین المللی. همهٔ این سازمان ها مشوق حفظ خانه های جنگلی لمور ها هستند.
پروژهٔ USAID در همکاری با Beyond Good و Guittard Chocolate و دیگر کمپانی های شکلات سازی پایدار، در حال معرفی دارکشت ورزی به 2٬000 کشاورز کاکائو و ادویهٔ دیگر در بخش های خشک جنوب ماداگاسکار است-ناحیه ای از کشور که بیشترین آسیب را از چرخند های متداول تر و خشکسالی های فعلی می بیند.
هدف از این همکاری حفاظت از جنگل ها از طریق بهبود زندگی 75 درصد از مالاگاسی هایی است که زیر خط فقر زندگی می کنند. بسکمک از آن ها برای بقا راهی ندارند جز بریدن غیر قانونی درخت ها و شکار لمور ها برای غذا؛ و پژوهشگران حیات وحش می گویند براساس مشاهدات لمور ها در مزارع کاکائوی شمالی، این احتمال بسیار زیاد است که دارکشت ورزی بیشتر در کشور به معنی پناه بیشتر برای لمور های درخطر باشد که جایی برای رفتن ندارند.
منبع: دیجیاتو
منبع: فرادید