طرز تهیه شور ماهی پلو (هواری ماهی سوری) به روش اصیل بندری
به گزارش وبلاگ گردشگر مدرن، پلو ماهی شور که اهالی جنوب ایران به آن هواری ماهی سوری هم می گویند یکی از محبوب ترین انواع غذاهای بوشهری و هرمزگانی برای وعده های و است. شور کردن یا نمک سود کردن ماهی یکی از قدیمی ترین روش هایی است که برای افزایش ماندگاری ماهی انجام می گردد. سور در گویش جنوبی به معنای شور است و ماهی سوری همان ماهی شور است. اگر شما هم از هواداران انواع غذاهای جنوبی هستید، با ما در این مقاله از در همراه باشید تا طرز تهیه شور ماهی پلو به روش بوشهری و بندری را به عنوان یک به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه شور ماهی پلو بندری و بوشهری (برای 4 نفر)
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
برنج | 3 لیوان فرانسوی دسته دار |
کشمش پلویی | 1 الی 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
شوید تازه و خرد شده | 200 گرم |
گرد لیموعمانی | 1 قاشق غذاخوری |
ماهی شور | 1 عدد میانه |
پیاز (برای پیاز داغ) | 2 عدد میانه |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
روغن سرخ کردنی | به مقدار لازم |
ترشی | برای سرو شور ماهی پلو |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 3 ساعت
مدت زمان لازم برای تهیه شور ماهی پلو: 1 ساعت
مراحل طرز تهیه هواری سوری ماهی جنوبی
طرز تهیه شور ماهی پلو یا هواری ماهی سوری به روش بوشهری و بندرعباسی با انواع ماهی دودی و ماهی نمک سود شده (یا به قول خودشان ماهی سوری) آماده قابل انجام است. شما می توانید برای درست کردن این غذا از ماهی شور جنوب یا ماهی شور گیلانی () بهره ببرید.
مرحله اول: ماهی شور را آماده کنید
پیش از آغاز مراحل طرز تهیه شور ماهی پلو، ابتدا ماهی شور را زیر آب سرد بشویید. ماهی شور و دودی به طور معمول کاملا پاک شده و محتویات شکم ماهی پیش از نمک سود کردن و دودی کردن خالی می گردد. کل این روند برای جلوگیری از فساد ماهی و افزایش ماندگاری آن انجام می گیرد.
با این حال، اگر استثنائا به ماهی شوری برخوردید که محتویات شکم آن خالی نشده بود حتما باید قبل از هر کاری، شکم ماهی را خالی کنید و آن را به دقت بشویید. بسیاری از افراد، باله ها، دُم و سر ماهی را نیز جدا نموده و بدن ماهی شور را به چند قسمت با ابعاد میانه برش می زنند.
اما، شما به دلخواه می توانید ماهی شور را به صورت درسته آماده کنید. در هر حال تصمیم شما هر چه که باشد، باید ماهی شور درسته یا خرد شده را حتما حداقل برای 3 ساعت (یا یک شب تا صبح) در ظرف مناسب و عمیقی قرار دهید و در آب سرد غوطه ور کنید. خیساندن ماهی شور از اصلی ترین روش هایی است که به متعادل شدن طعم ماهی و رفع شدن نمک اضافی آن یاری می نماید.
در طول این مدت، حتما چند بار آب ماهی را عوض کنید. پس از گذشت این مدت، قطعات ماهی را در سبد بریزید و مدتی به حال خود بگذارید تا آب اضافی آن ها کاملا خارج گردد.
در صورت تمایل، برای خرید می توانید به روش های یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: باقی مواد غذا را آماده کنید
حالا، برنج را هم بشویید و بسته به نوع برنج، آن را برای 2 الی 3 ساعت در آب نمک بخیسانید. ساقه های ضخیم و برگ های زرد شوید تازه را جدا کنید و شوید را به دقت بشویید. شوید شسته شده را در سبد بگذارید تا آب اضافی آن خارج گردد. سپس، شوید تر و تازه را ساطوری کنید و کنار بگذارید تا بعدا به برنج اضافه کنید. اگر به شوید تازه دسترسی ندارید می توانید از شوید خشک شده بهره ببرید.
کشمش ها را نیز به خوبی بشویید و برای چند دقیقه در آب سرد بخیسانید. سپس، کشمش شسته شده را نیز در سبد بریزید تا آب اضافی خود را از دست بدهد. پیاز را نیز پوست بگیرید و پس از شستن به صورت نگینی برش بزنید.
برای خرید انواع برنج ایرانی و خارجی، شوید خشک شده و کشمش پلویی می توانید به روش های حضوری یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: برنج را بجوشانید
پس از گذشت 2 الی 3 ساعت، برنج شما کاملا خیس خورده و آماده جوشاندن است. پس در این مرحله از طرز تهیه ماهی شور با پلو، قابلمه مناسبی را تا نیمه پر از آب نموده و مقدار کمی نمک و روغن به آن اضافه کنید.
با توجه به شور بودن ماهی ضروری است برنج را کم نمک یا اصلا بدون نمک آماده کنید. پس از جوشیدن آب داخل قابلمه، برنج خیس خورده را در آب در حال جوش بریزید. بسته به نوع برنج، بین 7 الی 10 دقیقه صبر کنید تا سطح خارجی برنج نرم گردد و مغز آن همچنان دندان گیر باشد.
برای خرید نمک و روغن می توانید به روش های حضوری یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله چهارم: شوید پلو را دم کنید
حالا، برنج را در سبد بریزید و زیر آب گرم کاملا آبکشی کنید. سپس، شوید ساطوری یا خشک را به برنج اضافه کنید و به آرامی هم بزنید تا شوید و برنج کاملا مخلوط شوند. مراقب باشید در حین هم زدن، دانه های برنج را له نکنید.
سپس، در قابلمه مناسبی مقداری روغن بریزید و روی حرارت میانه بگذارید. دلخواه خود را در قابلمه بچینید و شوید پلو را روی ته دیگ اضافه کنید. به مقدار یک سوم لیوان آب و مقداری روغن هم در قابلمه بریزید.
درب قابلمه را با دم کنی بپوشانید. پس از بخار کردن قابلمه، حرارت را ملایم نموده و حدود 45 الی 60 دقیقه صبر کنید تا شوید پلو کاملا دم بکشد و ته دیگ آن آماده گردد.
مرحله پنجم: پیاز داغ را آماده کنید
در این مرحله از طرز تهیه ماهی شور پلو بوشهری و در فاصله دم کشیدن پلو، تابه مناسبی را روی حرارت میانه بگذارید و مقداری روغن به آن اضافه کنید. پس از داغ شدن روغن، قطعات پیاز نگینی را در تابه بریزید و تفت دهید تا کاملا سبک و طلایی شوند. پس از طلایی شدن پیاز، مقداری زردچوبه هم به تابه اضافه کنید و همراه با پیاز داغ برای یک دقیقه تفت دهید تا عطر و رنگ خود را آزاد کند. حالا، پیاز داغ را از تابه خارج کنید و کنار بگذارید.
برای خرید زردچوبه و پیاز داغ آماده می توانید به روش های حضوری یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله ششم: کشمش پلویی را تفت دهید
حالا، تابه ای که قبلا پیاز داغ () در آن آماده شده را دوباره روی حرارت بگذارید و در صورت لزوم مقدار کمی روغن اضافه کنید. پس از داغ شدن روغن، کشمش های شسته شده را در تابه بریزید و به مدت یکی دو دقیقه هم بزنید تا کمی تفت ببینند.
سپس، کشمش تفت داده شده را نیز از تابه بیرون بیاورید و کنار بگذارید. مرحله تفت دادن کشمش ها را باید با سرعت و دقت زیادی انجام دهید چون کشمش خیلی زود می سوزد و بدمزه می گردد.
مرحله هفتم: ماهی شور را سرخ کنید
در این مرحله از طرز تهیه پلو ماهی شور جنوبی، یک تابه نچسب با ابعاد مناسب را روی حرارت میانه بگذارید و مقداری روغن در آن بریزید تا داغ گردد. سپس، قطعات ماهی شور (یا ماهی شور درسته) را در تابه بگذارید و مقداری گرد لیمو عمانی، پودر فلفل سیاه و زردچوبه به آن اضافه کنید. هر دو طرف ماهی را به خوبی سرخ کنید. سپس، قطعات ماهی سرخ شده را روی دستمال حوله ای بچینید تا روغن اضافی خود را از دست بدهند.
برای خرید گرد لیمو عمانی و پودر فلفل سیاه می توانید به روش های حضوری یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله آخر: شور ماهی پلو را سرو کنید
امیدواریم مراحل طرز پخت ماهی شور با شوید پلو به روش بوشهری را بدون مشکل دنبال نموده باشید. حالا دیگر، غذای شما حاضر شده و آماده سرو است. پس، یک لایه شوید پلو را در ظرف سرو بریزید و مقداری کشمش تفت داده شده و پیاز داغ به آن اضافه کنید.
این کار را تا زمانی ادامه دهید که شوید پلو، پیاز داغ و کشمش شما تمام شوند. ماهی را هم در ظرف جداگانه بگذارید و با انواع سبزیجات تازه دورچین کنید. این غذای خوشمزه را می توانید همراه با ، و سبزی خوردن نوش جان کنید.
انواع ترشی را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
نکات مهم در طرز پخت ماهی شور با برنج
- در بندرعباس و بوشهر شور ماهی پلو را با شوید پلو، چلوی ساده (طرز تهیه برنج چلو)، سبزی پلو (طرز تهیه سبزی پلو ماهی)، عدس پلو ساده و بدون گوشت (طرز تهیه عدس پلو) یا دیگر انواع پلوها درست می نمایند.
- در صورت تمایل، می توانید مقداری زعفران دم نموده را نیز در هنگام سرخ کردن روی ماهی شور بریزید.
- در صورت تمایل، می توانید قطعات ماهی را نیز همراه با کشمش و پیاز داغ لابه لای پلو بگذارید.
- در صورت تمایل، می توانید این غذا را با برنج کته (طرز تهیه برنج کته) درست کنید و پیاز داغ و کشمش را روی کته بریزید.
- بسته به ذائقه، می توانید پیاز داغ و کشمش را از دستور طبخ شور ماهی پلو حذف کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن هواری ماهی سوری (شور پلو ماهی)
طرز پخت ماهی دودی خشک شده چگونه است؟
طرز پخت ماهی دودی خشک شده هم تا حدودی مانند همان چیزی است که در دستور بالا گفتیم. یعنی، باید ماهی دودی خشک شده را حداقل برای 3 ساعت در آب سرد بخیسانید. آب ماهی را چند بار عوض کنید. سپس، قطعات ماهی را در یک ظرف سفالی یا چینی بگذارید و موقع دم کردن پلو در قابلمه (روی پلو) بگذارید. درب قابلمه را ببندید تا قطعات ماهی با بخار برنج پخته شوند. در خاتمه، آب جمع شده در ظرف سفالی یا چینی را دور بریزید و ماهی دودی را همراه با برنج نوش جان کنید.
طرز تهیه ماهی شور پلو شمالی چگونه است؟
طرز تهیه ماهی شور گیلانی عینا مانند طرز پخت ماهی دودی خشک شده است که در پرسش بالا به آن پرداختیم.
منبع: افق کوروش