ثبت 18 اثر تاریخی منقول و تاریخی غیر منقول و آثار طبیعی و ناملموس در سیستان و بلوچستان
به گزارش وبلاگ گردشگر مدرن، خبرگزاری مهر/ براساس خبرهای واصله، ثبت 18 اثر تاریخی منقول و تاریخی غیر منقول و آثار طبیعی و ناملموس در سیستان و بلوچستان صورت گرفت.
حفظ میراث فرهنگی کشور وظیفه ای همگانی است و نمیتوان آن را به یک سازمان و یا نهاد دولتی و اجرایی محدود کرد؛ این وظیفه زمانی اهمیت بیشتری می یابد که بدانیم بسیاری از اموال و میراث فرهنگی کشور به خاطر سهل انگاری ها، اکنون در گالری ها و حراجی های سایر کشور به تاراج می روند.
در چنین شرایطی، راه اندازی موزه هایی به وسیله بخش خصوصی که مانع از معاوضه گنجینه های این مرز و بوم با دلارهای سرمایه داران خارجی می شوند، می تواند گامی مؤثر در ترویج فرهنگ نگهداری این اشیا باشد.
سازمان میراث فرهنگی چند سالی است که به استناد آئین نامه حمایت از اموال تاریخی و فرهنگی و آئین نامه حمایت و نظارت از مجموعه داران خصوصی، اقدام به حمایت از مجموعه داران خصوصی در کشور نموده است.
رضا کیخواه آریا اضافه نمود: طبق آئین نامه و دستورالعمل های مصوب، شورای ملی ثبت آثار، آنالیز و تصویب شرایط و ارزش ثبت آثار در چهار حوزه آثار غیرمنقول (اماکن تاریخی فرهنگی)، آثار منقول (اموال فرهنگی و اشیای تاریخی)، آثار طبیعی (منظره ها بدیع جغرافیایی، محوطه های طبیعی تاریخی، پدیده ها و نمونه های ارزشمند گیاهی، جانوری و زیستگاه ها) و آثار ناملموس (رویدادها، مراسم و آئین های معنوی و فرهنگی، آواها و مهارت ها و شیوه های پخت غذاهای سنتی و غیره) در لیست ملی را در بر می گیرد.
وی با پراهمیت خواندن ثبت ملی یک اثر اضافه نمود: با ثبت ملی شدن هر اثر، زمینه حفظ، نگهداری و احیای آن بهتر فراهم می گردد.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان تاکید نمود: ثبت ملی آثار ناملموس می تواند موجب آشنایی بیشتر، ماندگاری و معرفی هر چه بهتر فرهنگ هر منطقه گردد، بنابراین یکی از سیاستهای مهم میراث فرهنگی ثبت آثار ناملموس در لیست آثار ملی است.
وی ادامه داد: در این راستا، سال گذشته 18 اثر تاریخی منقول، تاریخی غیرمنقول و آثار طبیعی و ناملموس در استان ثبت ملی شد که در این میان پنج اثر منقول، پنج اثر غیرمنقول، چهار اثر طبیعی و چهار اثر ناملموس بوده است.
کیخواه آریا اعلام کرد: گاهی با وقوع یکی از بحران های طبیعی احتمال آسیب به بناها و آثار تاریخی و باستانی دور از انتظار نیست که در این زمینه پس از استعلام و شناسایی، کارشناسان مربوطه اقدام به بازسازی آن می نمایند.
این مقام مسئول به کوشش و همت بالای گروه های مردمی در حفظ آثار تاریخی شهرها و روستاها اشاره و اظهار کرد: کوشش داریم از تمام ظرفیت های مردمی، دوستداران میراث فرهنگی و کسانی که توانایی همکاری با ما دارند استفاده کنیم بدان جهت که امروز مردم در نگهداری و حفظ آثار باستانی حساسیت داشته و احساس مسئولیت می نمایند و به این باور رسیده اند که بناهای تاریخی هویت ملی آنها است.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان در ادامه با بیان اینکه حمایت از راه اندازی موزه های خصوصی چند سالی است که در دستور کار متولیان میراث فرهنگی قرار گرفته، اضافه نمود: بخشی از اموال میراث فرهنگی در اختیار مردم است، ایجاد موزه های خصوصی یاری می نماید تا نظارت بهتری بر حفاظت از این اشیا صورت گیرد.
کیخواه آریا در تکمیل مطلب فوق تاکید نمود: اشیای عتیقه و میراث های خانوادگی بخشی از میراث فرهنگی هستند که در مالکیت اشخاص قرار دارند. این افراد می توانند با آموزش عمومی اقدام به راه اندازی موزه ها و مجموعه های خصوصی نمایند.
منبع: همگردی