با این بازی ها هوش بچه ها را افزایش دهید
به گزارش وبلاگ گردشگر مدرن، در روزهایی که با فرزندتان تنها هستید، وقتتان را چطور پر می کنید؟ از صبح تا ظهر او را مقابل تلویزیون می نشانید و درحالی که از تماشا کارتون محبوبش خشنود است، به کارهای شخصی تان می رسید یا اینکه چندساعتی به پارک محله تان می روید و به لطف وسایل بازی، بی حوصلگی اش را از بین می برید؟
محققان بارها و بارها ثابت نموده اند که ساعت ها نشستن پای برنامه های تلویزیونی یا انجام دادن بازی های ویدئویی و رایانه ای، به سلامت و مهارت های مغزی بچه ها آسیب می زند اما برای والدینی که هیچ ابزار دیگری را برای سرگرم کردن کودک پرجنب وجوششان سراغ ندارند، گاهی چاره ای جز روشن کردن تلویزیون و تشویق بچه ها به تماشا برنامه های تلویزیونی و کارتون ها باقی نمی ماند. پریسا قیاسی، روان شناس کودک می گوید فقط برای سرگرم کردن فرزندتان نیست که باید با او بازی کنید.
از نظر او بازی برای بچه ها فقط جنبه تفریح ندارد و بچه ها به وسیله بازی کردن یاد می گیرند، مهارت های حرکتی شان رشد می نماید، مهارت های کلامی شان شکل می گیرد، مهارت های اجتماعی پیدا می نمایند و حتی ذهنشان در جریان بازی کردن رشد می نماید.
او معتقد است که بازی کردن با بچه ها بیشتر از آنکه به ابزارهای خاصی احتیاج داشته باشد، به کمی حوصله و خلاقیت احتیاج دارد و در این مطلب، 10 بازی ساده را که می تواند شما و فرزندتان را ساعت ها مشغول کند و به بهبود مهارت های حسی، حرکتی و حتی رشد هوش کودکتان یاری کند، به شما معرفی می نماید.
به خلق وخوی کودک توجه کنیم
بچه پرتحرک و پرانرژی ممکن است میلی به پازل درست کردن نداشته باشد. در خصوص این بچه ها باید بازی ها را به نوعی تغییر دهیم که در عین فکری بودن، حرکت هم داشته باشد.
تکه های پازل را روی یک میز و صفحه پازل را روی میز دیگر بگذاریم که کودک آن ها را از گوشه های مختلف اتاق بیاورد و در عین اینکه تحرک دارد، کنار هم بچیند.
بازی با تکه های یخ
یکی از بازی های مناسب برای روزهای گرمی که پیش رو دارید، بازی با یخ است.
شما با یخ می توانید بدون آنکه هزینه خاصی را برای خرید وسایل تفریح کنید، بازی های خیلی زیادی را برای فرزندتان طراحی کنید. برای مثال، می توانید در یک قالب یخ بریزید و یخ هایی با شکل های مختلف و رنگ های مختلف در اختیارش قرار دهید تا در دست هایش لمسشان کند و با آن ها سرگرم گردد. می توانید به کودکتان بگویید با این یخ ها که با چوب بستنی دسته دار شده اند، نقاشی بکشد یا اینکه تنها با تکه های یخی که در یک سینی تکان می خورند، بازی کند.
یا اینکه می توانید یک تکه یخ بزرگ را به کودک بدهید تا رویش با کمی رنگ و قلم مو نقاشی بکشد یا اینکه تکه های یخ را در آرد بریزید تا درحالی که آرام آرام آب می گردد، خمیر درست گردد و درنهایت کودک با خمیر شکل گرفته بازی کند. کار دیگری که می توانید بکنید پنهان کردن یک شیء کوچک در قالب های یخ است.
در این بازی از فرزندتان بخواهید با آب کردن یخ به وسیله آب گرم یا ضربه زدن به آن با وسیله ایمنی که به او داده اید، شیء را بیرون بیاورد.
این بازی هم مهارت های حرکتی کودک را تقویت می نماید و هم مهارت های حسی اش را بالا می برد و به خصوص در بچه های زیر یک سال به بیشتر شدن تمرکز کودک یاری می نماید. شما می توانید از چهار، پنج ماهگی با فرزندتان چنین بازی هایی را انجام دهید.
بازی با آرد
کمی آرد در یک ظرف بریزید و از فرزندتان بخواهید به آن دست بزند و بافتش را لمس کند. لمس کردن بافت های متفاوت به تقویت هوش بچه ها یاری زیادی می نماید. البته بهتر است که زیر پای فرزندتان یک سفره بزرگ یک بارمصرف بیندازید یا در محیط باز این کار را انجام دهید تا نگران پاشیده شدن آرد روی زمین نباشید، چراکه پاشیدن آرد و پخش کردنش جزئی از بازی است.
حالا می توانید آب به آرد اضافه و خمیر سفتی را برایش درست کنید تا به آن شکل بدهد یا اینکه خمیر شلی درست کنید تا با قاشق آن را هم بزند. این بازی را می توانید از چهار، پنج ماهگی با کودکتان انجام دهید و با بالاتر رفتن سنش از او بخواهید خمیر را قالب بزند، شکل های مختلف را درست کند و حتی شکل های درست شده را با رنگ و قلم مو رنگ آمیزی کند. مطمئن باشید هنرمند کوچولوی کنجکاوتان حسابی با این وسایل ساده، سرگرم خواهد شد.
بازی با تکه های پارچه
پارچه هایی که معمولاً در خانه همه ما پیدا می گردد، می توانند وسایل مناسبی برای بازی کردن باشند. می توانید با این تکه های پارچه یک دفترچه درست کنید که هر برگش یک طرح، یک رنگ و یک جنس دارد. این دفترچه ها به ویژه برای بچه های زیر یک سال بسیار مجذوب کننده هستند و دقایق طولانی سرگرمشان می نمایند. در قالب یک بازی دیگر هم می توانید تکه های پارچه را در یک جعبه مثل جعبه دستمال کاغذی بریزید تا یکی یکی آن ها را بیرون بکشد و مهارت های دستی اش در جریان همین تمرین ساده، تقویت گردد.
می توانید این پارچه ها را به بچه های سه تا چهارساله بدهید تا با سوزن های پلاستیکی دوخت های ساده ای را رویشان انجام دهند و برای بچه های بالاتر از چهار سال، می توانید الگوهای ساده ای را دربیاورید تا بر اساس آن ها برای عروسکشان لباس بدوزند یا یک رومیزی کوچک برای میز اسباب بازی هایشان درست نمایند. یادتان نرود که سوزن های پلاستیکی یا سوزن هایی را که نوک تیز نیستند، به فرزندتان بدهید.
بازی با آب پاش
بچه ها عاشق آب پاش هستند و شما می توانید با شستن ظرف شیشه پاک کن و پر کردنش از آب رنگی، فرزندتان را حسابی سرگرم کنید. کافی است کمی رنگ خوراکی به آب اضافه کنید و از فرزندتان بخواهید با اسپری کردن آن، شکل های خلاقانه ای را روی سطوح بکشد. شما می توانید در فضای باز یا در حمام این آب پاش را به فرزندتان بدهید تا روی دیوارها آب رنگی بپاشد و طرح های جالبی را درست کند. این بازی را معمولاً بعد از هجده ماهگی می توانید انجام دهید تا به رشد خلاقیت و بهبود مهارت های دستی کودک یاری کند. اگر رنگ در دسترستان نیست، می توانید در یک روز آفتابی با همین آب پاش پر از آب به حیاط خانه بروید و از فرزندتان بخواهید که با اسپری کردن آب، روی موزاییک ها نقاشی کند.
بازی با تصاویر
درست کردن پازل به تقویت ارتباط مغز، چشم و دست کودک یاری زیادی می نماید اما برای انجام دادن این بازی حتماً لازم نیست پازل ها را از بیرون تهیه کنید. کافی است عکس خودتان، کودکتان یا عکس های کارتونی ساده متناسب با سن کودکتان را ببرید و از او بخواهید تکه ها را کنار هم بچیند و چسب بزند. وقتی با یک کودک دوساله طرف هستید، کافی است این شکل را تنها به چهار قسمت تقسیم کنید اما با بالا رفتن سن کودک می توانید تکه های پازل را بیشتر کنید.
بازی با طبیعت
بازی دیگری که برای این فصل مناسب است، بازی با اجزای طبیعت است. برای انجام دادن آن کافی است یک سبد بردارید، همراه با فرزندتان به پارک بروید و برگ های مختلف، شاخه ها و سنگ های ریزی را که می بینید، جمع کنید و به خانه بیاورید. در خانه، ابتدا می توانید در خصوص برگ ها و سنگ ها با کودک صحبت کنید و بعد هم با یاری هم کاردستی هایی را با استفاده از آن ها درست کنید.
بازی با ماسه
ماسه بازی یکی از تفریح های موردعلاقه بچه هاست. برای این کار مقداری ماسه در یک ظرف بریزید و چند صدف و سنگ را در آن بگذارید، ظرف های کوچک دیگر و بیلچه پلاستیکی را هم در اختیار فرزندتان قرار بدهید تا بتواند ماسه را در ظرف ها بریزد و با آن بازی کند. می توانید مقداری آب به ماسه اضافه کنید تا به هم بچسبد و بتواند با آن شکل بسازد. اگر نگران آلودگی ماسه ها هستید، برای خرید ماسه های بهداشتی به اسباب بازی فروشی ها مراجعه کنید.
بازی با رنگ ها
انواع رنگ های مختلف، رنگ های خوراکی و انگشتی را که متناسب با سن فرزندتان هستند، تهیه کنید و از او بخواهید با ابزارهای مختلف نقاشی بکشد. ابزار او برای نقاشی می تواند انگشتش، چند عدد گوش پاک کن یا حتی یک گل باشد. این بازی به رشد خلاقیت بچه ها و مهارت های دستی شان یاری نموده و جنبه آفرینندگی را در بچه ارتقا می دهد.
بازی با آب
اغلب بچه ها آب بازی را دوست دارند و شما با یاری این روش می توانید مهارت های حسی و حرکتی شان را بالا ببرید. کافی است در یک وان پلاستیکی آب بریزید و چند توپ در آب بیندازید و از کودک بخواهید با یاری یک سبد توپ ها را از وان بیرون بیاورد یا اینکه می توانید داخل بادکنک ها را از آب پر کنید و از کودک بخواهید با چوب بادکنک ها را بترکاند. بعلاوه می توانید کودک را در وان پر از آب بگذارید و چند اسباب بازی کوچک در اختیارش دهید تا در آب با آن ها بازی کند.
بازی با بطری
تابه حال با کودکتان بولینگ بازی نموده اید؟ شما می توانید چند بطری خالی آب معدنی یا شیر را کنار هم بچینید و یک بولینگ خانگی درست کنید. برای هدف گرفتن این بطری ها می توانید از توپ، یک کیسه پر از حبوبات یا حتی یک عروسک پولیشی بهره ببرید. این بازی باعث ارتقای هماهنگی چشم و دستش شده و تأثیر خوبی در پیشگیری از اختلالات یادگیری در کودک می گذارد. این بازی برای بچه های بالای سه سال بسیار مفید است.
منبع: همشهری آنلاین